Bredband via kabel-TV-nät

Om det finns kabel-tv till ditt hus kan du få bredband via kabel-tv-nätet. Bredband via kabel-tv-nät kan ge mycket hög hastighet, men det byggs få nya nät, så om du saknar kabel-tv idag kommer du troligen inte kunna få bredband via kabel-tv-nät framöver.

Hur fungerar bredband via kabel-tv-nät?

Bredband via kabel-tv-nätet använder samma koaxialkablar som ursprungligen installerades för kabel-tv. Koaxialkabeln är i sin tur ansluten till ett fibernät i en s.k. fibernod. För att bredband ska vara möjligt via kabel-tv krävs att nätet är uppgraderat för att hantera trafik i båda riktningar, dvs. så att kunden även kan skicka data. Det är vanligtvis olika hastighet för att skicka och ta emot data i ett kabel-tv-nät.

   

Kan jag få bredband via kabel-tv-nät?

Bredband via kabel-tv-nät går att köpa i de flesta flerfamiljshus och en stor del av de villor som har kabel-tv idag. Dock är kabel-tv-nät till villor inte alltid uppgraderade för bredband. Du som bor i villa och har kabel-tv kan därför behöva uppgradera din nätanslutning för att det ska vara möjligt att få bredband via kabel-tv-nätet.

Det byggs få nya kabel-tv-nät så om ditt hus saknar kabel-tv idag är det inte troligt att du får det i framtiden. Idag har ca två miljoner hushåll kabel-tv, många av dem bor i flerfamiljshus.  Vad det finns hushåll med kabel-tv-nät och vilka aktörer som äger näten kan du se på PTS bredbandskarta (www.bredbandskartan.se).

Vilken hastighet kan jag få via kabel-tv-nät?

Bredband via kabel-tv-nät kan ge upp till 500 Mbit/s. Med ett kabel-tv‑abonnemang för 500 Mbit/s är den genomsnittliga hastigheten för att ta emot data ca 190 Mbit/s och för att skicka data ca 35 Mbit/s. Mer information om genomsnittlig hastighet med olika typer av abonnemang med kabel-tv-nät kan du få på www.bredbandskollen.se/statistik.