Bredband via satellit

Bredband via satellit erbjuds överallt i Sverige och är därför ett bra alternativ för svårtillgängliga hushåll. Det som krävs är fri sikt till satellit, en extern parabolantenn och ett satellitmodem.

Hur fungerar bredband via satellit?

Med bredband via satellit skickas datatrafiken till och från en satellit i rymden. Förutsättningen för att tekniken ska fungera är fri sikt mot satelliten.

Det långa avståndet som signalerna ska transporteras gör att det är något längre svarstid för bredband via satellit än för andra typer av bredband (drygt 0,5 sekunder). Det innebär att tekniken inte fungerar om du vill använda bredbandet för att spela s.k. multiplayer-spel, men att använda vanlig telefoni och att surfa fungerar bra. Vilken typ av användning som tekniken passar för påverkas också av att kostnaden är högre ju mer data du använder.

   

Kan jag få bredband via satellit?

Bredband via satellit kan erbjudas överallt i Sverige. Det som krävs är fri sikt till en satellit vilket gör det till ett bra alternativ för svårtillgängliga hushåll. En leverantör, Tooway, erbjuder bredband via satellit på den svenska marknaden genom ett antal återförsäljare (t ex www.rbsat.se, www.parabolbredband.se, och www.sverigenat.se).

För att få bredband via satellit behöver du installera en parabolantenn utanför huset och ha ett satellitmodem som kopplas till din dator eller husets interna nätverk.

Vilken hastighet kan jag få med bredband via satellit?

Bredband via satellit kan ge hastigheter på upp till 22 Mbit/s för att ta emot data och 6 Mbit/s för att skicka data.