Bredband via fiber

Bredband via fiber kan överföra stora mängder data med hög hastighet. Hastigheten är oberoende av avstånd eller hur många utanför ditt hushåll som använder näten och kapaciteten är lika hög för att skicka och ta emot data.

Nu byggs det mycket fiber till villor och om du är en av dem som fått erbjudande om fiber kan Villagruppens webbplats ge dig mer information som hjälp i beslutet om du ska ansluta dig eller inte.

Hur fungerar bredband via fiber?

I ett fibernät överförs datatrafiken som ljussignaler i en optisk fiber som är gjord av glas eller plast. Tekniken gör det möjligt att överföra miljoner telefonsamtal eller hundratals tv-kanaler samtidigt och kapaciteten är oberoende av om du laddar upp eller hämtar hem data.  Kapaciteten påverkas inte heller av hur många utanför hushåll som samtidigt använder nätet eller hur lång sträcka data ska transporteras.

Det som avgör hur stora mängder data som kan skickas är utrustningen som sitter i början och slutet av kabeln och ”lyser upp fibern”. Fibern i sig kan överföra i stort sett obegränsade mängder data. Fiber är en framtidssäker teknik, i takt med att tekniken utvecklas behöver bara utrusningen i ändarna av fibern bytas ut, själva fibern är fortfarande ett mycket effektivt sätt att överföra data.

   

Kan jag få bredband via fiber?

Idag har ungefär hälften av alla hushåll i Sverige tillgång till bredband via fiber. De flesta bor i flerfamiljshus, i villor är det knappt en av fem som kan få bredband via fiber. Vad det finns hushåll med fiber och vilka aktörer som äger näten kan du se på PTS bredbandskarta (www.bredbandskartan.se).

Vilken hastighet kan jag få med fiber?

Bredband via fibernät kan idag ge upp till 1000 Mbit/s. Med ett fiberabonnemang för 500-1000 Mbit/s är den genomsnittliga hastigheten för att ta emot data ca 360 Mbit/s och att skicka data ca 250 Mbit/s. Mer information om genomsnittlig hastighet med olika typer av abonnemang med fiber kan du få på www.bredbandskollen.se/statistik.